VOETKLACHTEN

Overmatig eelt

Eelt is in principe bedoelt als bescherming. Een dun laagje eelt functioneert ook als zodanig. Dit noemen we dan ook het funcionele of fysiologische eelt. Wordt de laag eelt te dik, dan drukt het in de voet en/of de teen. Dat geeft dan pijnklachten. Dit pathologische eelt drukt op de bloedvaten, zenuwen en botstructuren en kan daar vervelende klachten opleveren. Dit kan als (zeer) pijnlijk ervaren worden.

Schimmelnagel

De schimmelnagel ziet er niet gezond uit. Er is geen precieze beschrijving want het beeld is zeer divers:

  • de nagel kan dik en witgeel zijn
  • in de nagelplaat kunnen gele of bruine strepen ontstaan
  • de nagel kan erg dik en brokkelig zijn
  • de nagel kan loslaten
  • er kan een heel oppervlakkige witte verkleuring zijn

Een schimmelnagel ontstaat door een schimmelinfectie. Bij een verminderde weerstand kunnen sommige schimmels een infectie veroorzaken. Ook is bekend dat sommige mensen er gevoeliger voor zijn dan anderen. Er zijn wel factoren die een schimmelinfectie bevorderen, zoals een vochtige, warme en/of beschadigde huid of nagels, veel wassen met zeep, dragen van knellende schoenen, trauma's aan huid of nagels en gezamelijke badruimtes in sauna's, zwembaden en sporthallen.

Likdoorn/eksteroog

Wanneer er op één plek meer druk ontstaat, leidt dit tot een scherpe drukplek die zich heel specifiek op één plaats concentreert. Het eelt dat zich hier vormt zal concentrisch naar binnen gedrukt worden door de verhoogde druk van het botstuk. Hier ontstaat de likdoorn. We spreken van een eksteroog wanneer het eelt in  een geconcentreerde, compacte massa als een schijfje in de huid drukt. De likdoorn veroorzaakt in eerste instantie nog weinig last, maar naarmate hij dieper de huid binnendringt, komen bloedvaten en zenuwen in de huid onder druk te staan. Er bestaan verschillende soorten likdoorns. Welke soort ontstaat, is afhankelijk van de hoeveelheid druk, werk, sport enzovoort.

Kloven

Bij sommige wordt het eelt zo dik en hard dat het gaat scheuren. Kloven zijn pijnlijk als ze zo diep zijn dat ook de huid kapot gaat en er een wond ontstaat.

Ingroeiende nagel

Ingroeien is meestal het vervolg van ondoelmatige verzorging. Als door knippen of inscheuren van de nagel aan de zijkant een onregelmatigheid ontstaat, dan zijn alle voorwaarden voor ingroeien aanwezig. De van oorsprong normale nagel drukt in de nagelwal en veroorzaakt eeltvorming en likdoorns. Er is hier nog geen sprake van wondje en/of ontsteking. De meest voorkomende oorzaak is verkeerd knippen, vaak te kort en hoekjes weggeknipt, druk door de nauwe schoenen, waardoor eelt en pitjes in de nagelwal ontstaan. De vorm van de nagelplaat kan ook oorzaak van ingroeien zijn. Mensen met een platte nagel zullen niet zo snel last van ingroeiing hebben dan mensen met een bolle nagelvorm. 

Ingegroeide nagel

Een ingegroeide nagel betekent dat er een scherpe hoek of de gehele rand van de nagelplaat in de nagelwal is gedrongen en daar een wondje of ontsteking veroorzaakt heeft. De oorzaak is vaak ondeskundige nagelverzorging en hoeken wegknippen. De nagelpunt die daardoor ontstaat drukt in de nagelwal en zal in eerste instantie eeltvorming veroorzaken. Vervolgens zal de nagelpunt het onderliggende weefsel binnendringen en een wondje (infectie) veroorzaken. De teen raakt ontstoken en ziet er rood en gezwollen uit. Een zeer pijnlijke aandoening.